+386-3-7806-330
0 Nakupovalni voziček €0,00
CLOSE

Vaš nakupovalni voziček je trenutno prazen

Ne odlašajte. Preverite široko ponudbo naših proizvodov

Varstvo oljne ogrščice pred boleznimi v jesenskem času

by Shopify API

Izgube v količini in kakovosti pridelka in s tem donosnost pridelave, so odvisne od abiotičnih in biotičnih dejavnikov. V sklop prvih sodijo poškodbe od zmrzali, lomi rastlin, poleganje in predčasno zorenje, v drugega pa rastlinski patogeni. Idealen ukrep varstva pred boleznimi je zato tisti, ki posredno zmanjšuje tudi vpliv abiotičnih dejavnikov.

Poglavitne izgube pridelkov povzrocajo: alternarijska črnoba, pegavost in gniloba ogrščice (Alternaria brassicae spp.), bela zrnata gniloba ogrščice (Sclerotinia sclerotiorum) in suha trohnoba stebla ogrščice (Phoma lingam). Glede na čas pojavljanja in skupen negativen vpliv posameznih na pridelek, je pričetek varstva ogrščice nujen jeseni, ko je edina možnost preprečevanja suhe trohnobe koreninskega vratu in njegovega nadaljevanja ob pričetku rasti spomladi (sklerotinija, siva plesen in alternarija).


Caramba®

Caramba® je sistemičen fungicid s preventivnim in kurativnim učinkovanjem na poglavitne bolezni  oljne ogrščice. Poleg tega ima Caramba® vrsto dopolnilnih, pozitivnih fizioloških vplivov na rast in razvoj rastlin.

Zahvaljujoč specifični formulaciji zelo hitro (v roku 30 min) prodre v rastlino in tudi v času pogostih in obilnih padavin deluje zanesljivo in dolgotrajno.

V ozimni oljni ogrščici Carambo® zaradi skupka vseh ugodnih vplivov na razvoj kulture in preprečevanje pojava bolezni uporabljamo v dveh poglavitnih terminih:

  • jeseni, v razvojni fazi ogrščice 4 - 6 listov, 0,7 - 1,0 L/ha

za zgodnje in učinkovito preprečevanje razvoja suha trohnobe koreninskega vratu in oblikovanje ustreznega habitusa rastlin (upočasnitev rasti, tvorba predčasnih poganjkov, daljšanje in razvejanje koreninskega spleta). Po ugotovitvah stroke jesenska tretiranja ogrščice določajo 70% končnega pridelka in so odločilna za uspešno prezimitev in hitro nadaljevanja razvoja spomladi. S Carambo® tretirane rastline imajo liste intenzivnejše zelene barve, nižje položeno rozeto in signifikantno zvečano koreninsko maso.

Slika 1: Slika desno prikazuje vpliv Carambe® na povečanje koreninske mase in nižje položeno rozeto (levo: netretirana oljna ogrščica).

Slika 2: Caramba signifikantno zvišuje raven klorofila v rastlinah, kar se kaže v izrazito temno zeleni barvi rastlin (levo netretirana, desno tretirana s Carambo® - posneta po 14. dneh)

 

  • spomladi, ob ponovnem pričetku rasti, 1,0 – 1,25 L/ha

z uporabo Carambe® spomladi rodni potencial oljne ogrščice izkoristimo v celoti. Caramba® zvišuje pridelke ogrščice zaradi odličnega preventivnega in kurativnega omejevanja glivičnih bolezni. Dopolnilno veča število stranskih poganjkov, krepi in skrajšuje dolžino stebel ter preprečuje poleganje in izgube z lomom pri  žetvi. Podaljšuje čas dozorevanja rastlin in z njim obdobje polnjenja zrn. Olajšuje žetev in zmanjšuje izgube pri žetvi.

Uradna preizkušanja učinkovitosti Carambe®, v intenzivni pridelavi z visokimi pridelki, potrjujejo. Najboljše rezultate dajejo aplikacije pred začetkom rasti v višino. Pri hibridih, ki so nagnjeni poleganju, poln odmerek, 1,2 L/ha, apliciramo v dveh deljenih odmerkih (split-aplikacija).


Caramba® - prednosti:

  • Visoka učinkovitost pri nižjih temperaturah (5-8 °C).
  • Zanesljivo zatiranje vseh gospodarsko pomembnih bolezni ogrščice.
  • »Green efekt« in boljša kakovost ter skladiščna trpežnost pridelka.
  • Boljša prezimitev posevka in poln izkoristek rodnega potenciala oljne ogrščice.
by Shopify API

Popular Posts

Instagram

Sledi nam

Newsletter