BREZPLAČNA DOSTAVA pri naročilu nad €20 znotraj območja slovenije
+386-3-7806-330
BREZPLAČNA DOSTAVA pri naročilu nad €20 znotraj območja slovenije
0 Nakupovalni voziček €0,00
CLOSE

Vaš nakupovalni voziček je trenutno prazen

Ne odlašajte. Preverite široko ponudbo naših proizvodov

Predelava sadja v žlahtne destilate

by Katarina Lah

1. Tehnološka shema za pripravo 100 L sadne drozge za žganjekuh

 

2. Navodilo za pripravo žganja iz hrušk viljamovk

Dobro zrelo in cisto sadje zdrozgamo. Drozgi takoj znižamo pH vrednost na 3,0. V ta namen uporabimo Kombinirane kisline v odmerku 100-200 g/hl drozge. Kisline dodajamo postopoma in vmes veckrat merimo pH s testnimi listici.

Priporocilo:
Po vsakokratnem dodajanju kislin drozgo premešamo, pocakamo ca. 15 min. in pomerimo pH. Postopek ponavljamo do zahtevane vrednosti. Takojšnje zakisanje je izjemnega pomena za preprecevanje neželenih spontanih bioloških procesov v drozgi!

Ko smo dosegli konstantno kislost dodamo drozgi pektoliticni encimski pripravek Sihazym Supra Mash v odmerku 3-5 g/hl  drozge. Z njegovo uporabo dosežemo popolnejši razklop drozge in s tem vecjo pretocnost ob istocasnem sprošcanju aromatskih snovi. Encim predvsem prispeva tudi k boljšemu izkoristku drozge.

Dodamo kvasovke SIHA Aktiv 6 v odmerku 20-25 g/hl drozge. Odmerek je odvisen od temperature, zato pri nižjih (10-15 °C) uporabimo višji odmerek. Kvasni nastavek naredimo z pomocjo SIHA Aktivator kvasovk 30 g/hl drozge. Z dodajanjem hrane za kvasovke zagotavljamo nemoteno namnožitev kvasovk in zanesljiv potek fermentacije. Uporabimo SIHA Vrelno sol PLUS v odmerku 50 g/hl ali SIHA Proferm H+2 v odmerku 40 g/hl drozge.

Priporocena temperatura vrenja za viljamovko je 12-18 °C.  SIHA Aktiv 6 poseduje tudi vpliv na ß-glukozaido, zato uporaba specialnih encimov za poviševanje aromaticnosti obicajno ni potrebna.

Probleme s penjenjem v casu vrenja preprecimo z dodatkom SIHA-silikonskega sredstva proti penjenju, v odmerku 2-4 ml/hl. Sredstvo dodamo po potrebi v casu vrenja.

3. Navodilo za pripravo žganja iz cešenj, sliv, mirabel, ringloj

Dobro zrelo in cisto sadje v užitni zrelosti operemo, odstranimo peclje, zmeckamo in na rahlo stisnemo. Delež zdrobljenih košcic naj bo manjši od 5%. Drozgi takoj znižamo pH vrednost na 3,0. V ta namen uporabimo granulirane Kombinirane kisline v odmerku 100-200 g/hl drozge. Kisline dodajamo postopoma in vmes veckrat merimo pH s testnimi listici.

Priporocilo:
Po vsakokratnem dodajanju kislin drozgo premešamo, pocakamo ca. 15 min. in pomerimo pH. Postopek ponavljamo do zahtevane vrednosti. Takojšnje zakisanje je izjemnega pomena za preprecevanje neželenih spontanih bioloških procesov v drozgi!

Ko smo dosegli konstantno kislost dodamo drozgi pektoliticni encimski pripravek Sihazym Supra Mash v odmerku 3-5 g/hl  drozge. Z njegovo uporabo dosežemo popolnejši razklop drozge in s tem vecjo pretocnost ob istocasnem sprošcanju aromatskih snovi. Encim predvsem prispeva tudi k boljšemu izkoristku drozge.

Dodamo kvasovke SIHA Aktiv 6 v odmerku 20-25 g/hl drozge. Odmerek je odvisen od temperature, zato pri nižjih (10-15 °C) uporabimo višji odmerek. Kvasni nastavek naredimo z pomocjo SIHA Aktivator kvasovk 30 g/hl drozge. Z dodajanjem hrane za kvasovke zagotavljamo nemoteno namnožitev kvasovk in zanesljiv potek fermentacije. Uporabimo SIHA Vrelno sol PLUS v odmerku 50 g/hl  ali SIHA Proferm H+2 v odmerku 40 g/hl drozge.

Priporocena temperatura vrenja je 12-15 °C.

Po koncanem vrenju kuhamo ob dodatku SIHA-silikonskega sredstva proti penjenju, v odmerku 2-4 ml/hl. Delež košcic v drozgi v casu kuhanja naj ne bo vecji od 10%.

Po skladišcenju pri temperaturi okoli 2-4 °C filtriramo z globinskimi slojnicami, ki vplivajo na izboljšanje arome. Izbiramo med razlicnimi locljivostmi, npr. BECO KD7, KD10 ali KDS12.

4. Navodilo za pripravo žganja iz jerebik, trnulj, bezga, malin

Jerebike in trnulje obiramo po prvi slani. Bezeg in maline – uporabimo zdravo in cisto sadje v užitni zrelosti. Odstranimo liste in gnilo sadje ter peclje, zmeckamo in na rahlo stisnemo. Peck in košcic ne smemo poškodovati. Drozgi takoj znižamo pH vrednost na 3,0. V ta namen uporabimo granulirane Kombinirane kisline v odmerku 100-200 g/hl drozge. Kisline dodajamo postopoma in vmes veckrat merimo pH s testnimi listici.

Priporocilo:
Po vsakokratnem dodajanju kislin drozgo premešamo, pocakamo ca. 15 min. in pomerimo pH. Postopek ponavljamo do zahtevane vrednosti. Takojšnje zakisanje je izjemnega pomena za preprecevanje neželenih spontanih bioloških procesov v drozgi!

Ko smo dosegli konstantno kislost dodamo drozgi pektoliticni encimski pripravek Sihazym Supra Mash v odmerku 10 g/hl  drozge. Z njegovo uporabo dosežemo popolnejši razklop drozge, s tem vecjo pretocnost  ob istocasnem sprošcanju aromatskih snovi. Encim predvsem prispeva tudi k boljšemu izkoristku drozge.

Dodamo kvasovke, SIHA Aktiv 6  v odmerku 20-30 g/hl drozge. Odmerek je odvisen od temperature, zato pri nižjih (10-15 °C) uporabimo višji odmerek. Kvasni nastavek naredimo z pomocjo SIHA Aktivator kvasovk 30 g/hl drozge. Z dodajanjem hrane za kvasovke zagotavljamo nemoteno namnožitev kvasovk in zanesljiv potek fermentacije. Uporabimo SIHA Vrelno sol PLUS v odmerku 50 g/hl  ali SIHA Proferm H+2 v odmerku 40 g/hl drozge.

Priporocena temperatura vrenja je 12-15 °C.

Po koncanem vrenju kuhamo ob dodatku SIHA-silikonskega sredstva proti penjenju, v odmerku 2-4 ml/hl.

Po skladišcenju pri temperaturi okoli 2-4 °C filtriramo z globinskimi slojnicami, ki vplivajo na izboljšanje arome. Izbiramo med razlicnimi locljivostmi, npr. BECO KD7, KD10 ali KDS12.

5. Navodilo za pripravo žganja iz grozdja ali tropin

Grozdje mora imeti vsaj 60°C sladkorja v polni zrelosti, brez gnilih jagod. Pecljevino odstranimo, jagode zmeckamo. Uporabimo lahko tudi tropine zdravega, popolnoma zrelega grozdja, z visoko vsebnostjo sladkorja in sortno znacilno aromo. Še precej vlažne, le deloma stisnjene tropine takoj zakisamo, encimiramo in dodamo kvasovke.
Drozgi takoj znižamo pH vrednost na 2,8-3,0. V ta namen uporabimo granulirane Kombinirane kisline v odmerku 100-300 g/hl drozge. Kisline dodajamo postopoma in vmes veckrat merimo pH s testnimi listici.

Priporocilo:
Po vsakokratnem dodajanju kislin drozgo premešamo, pocakamo ca. 15 min. in pomerimo pH. Postopek ponavljamo do zahtevane vrednosti. Takojšnje zakisanje je izjemnega pomena za preprecevanje neželenih spontanih bioloških procesov v drozgi!

Ko smo dosegli konstantno kislost dodamo drozgi pektoliticni encimski pripravek Sihazym Supra Mash v odmerku 3-5 g/hl  drozge. Z njegovo uporabo dosežemo popolnejši razklop drozge, s tem vecjo pretocnost ob istocasnem sprošcanju aromatskih snovi. Encim predvsem prispeva tudi k boljšemu izkoristku drozge.

Dodamo kvasovke SIHA Aktiv 6 v odmerku 20-25 g/hl drozge. Odmerek je odvisen od temperature, zato pri nižjih (10-15 °C) uporabimo višji odmerek. Kvasni nastavek naredimo z pomocjo SIHA Aktivator kvasovk 30 g/hl drozge. Z dodajanjem hrane za kvasovke zagotavljamo nemoteno namnožitev kvasovk in zanesljiv potek fermentacije. Uporabimo SIHA Vrelno sol PLUS v odmerku 50 g/hl  ali SIHA Proferm H+2 v odmerku 40 g/hl drozge.

Priporocena temperatura vrenja je 12-15 °C. Tropine napolnimo v vrelno posodo in stlacimo toliko, da izrinemo zrak. Namestimo vrelno veho (preprecimo stik z zracnim kisikom). Po zakljucku fermentacije posodo zracnotesno zapremo in cim prej destiliramo.

Po koncanem vrenju destiliramo pocasi ter prestrezamo zgolj najboljši del toka. Penjenje preprecimo z dodatkom SIHA-silikonskega sredstva proti penjenju, v odmerku 2-4 ml/hl.

Po skladišcenju destilat razredcimo na pitno koncentracijo in ohladimo na temperaturo okoli 2-5 °C. Po nekaj dneh hladen destilat pocasi filtriramo. Za ohranitev arome filtriramo z globinskimi slojnicami, npr. BECO KD3, KD7, KD10 ali KDS12.

by Katarina Lah