BREZPLAČNA DOSTAVA pri naročilu nad €20 znotraj območja slovenije
+386-3-7806-330

Najpogostejše napake vin

by Shopify API

Vino je raztopina vode in številnih organskih ter anorganskih spojin (alkoholi, kisline, njihove soli…). Pot od grozdja do samega kozarca je dolga, zato ne preseneča, da se na tej poti vino rado kvari. Glede na vzroke kvarjenja ločimo napake in bolezni vina, srečujemo pa se tudi s pomanjkljivostmi vin, kot so:

  • Prenizka količina sladkorja v grozdju (vina z nizko vsebnostjo alkohola).
  • Previsoka kislost mošta (potrebno zniževanje kislin s kemijskim ali biološkim razkisom).
  • Slaba obarvanost rdečih vin (preobloženost trte, kratka maceracija, neuporaba encima...).

Najpogostejše napake vin
So spremembe v vonju, barvi in okusu, katerih povzročitelji so nepravilni fizikalno-kemijski procesi. Lažje se odpravljajo v začetni fazi (pokušanje).


•  Bekser (žveplovodik H2S) 
Najpogostejša napaka zrelih vin. Spominja na vonj po gnilih jajcih, v zadnjem času pa ti vonji spominjajo še na čebulo, česen, kuhano zelje, ohrovt, ožgano gumo, cvetačo...
Odprava: Čim prej zračni pretok, če ni učinka sledi uporaba bakrovega sulfata na osnovi predposkusa, oz. po navodilih proizvajalca.

•  Porjavitev vina
Vzrok: Nepravilno žveplanje. Odprava: Pravilno žveplanje, čiščenje z bentonitom, želatino, kremenčevim čistilom (SIHA Puranit, SIHA Tekoča želatina in Becosol) na osnovi predpoizkusa.

•  Oksidacija vin
Vzrok: za pojav je prisotnost zraka in oksidacijskih encimov, pomanjkanje prostega žvepla. Vino izgubi svežino in buketne snovi, postane topo, ubito z značilnim vonjem in okusom, barva postane višja.
Odprava: Primerno žveplanje, čiščenje z zdravimi svežimi drožmi ali kazeinom, bentonitom, želatino, kremenčevim čistilom (SIHA Puranit, SIHA Tekoča želatina Becosol, SIHA Gesil...) na osnovi predpoizkusa.

•  Kan
Vzrok: nepravilno žveplanje, posoda ni polna. Na površini se pojavi sivo bela kožica, sčasoma se zniža skupna kislina, vino postaja mehkejše, povišajo se hlapne kisline, zniža se tudi alkohol.
Odprava: Čiščenje s kombinacijo bentonita, želatine, kremenčevega čistila (SIHA Puranit, SIHA Tekoča želatina in Becosol) na osnovi predpoizkusa, razklična filtracija (EUROPOR K 60 ali BECOPAD 220).

•  Ocetni cik
Preventivni ukrepi že v vinogradu, in sicer: zdravo grozdje, pravilno žveplanje, razsluzevanje, uporaba selekcioniranih kvasovk, pravočasni pretoki in žveplanje.
Bolezni se ne da odpraviti, proces se lahko zaustavi z žveplanjem in sterilno filtracijo (EUROPOR K60 ali BECOPAD 220).

•  Grenkoba vin
Pri rdečih vinih opazimo spremembo barve, postane svetlejša, rjavkasta.
Odprava: pravilno žveplanje, čiščenje z aktivnim ogljem (SIHA Actilic GE), sledi sterilna filtracija (EUROPOR K 60 ali BECOPAD 220).

by Shopify API

Popular Posts

Instagram

Sledi nam

Newsletter