+386-3-7806-330
0 Nakupovalni voziček €0,00
CLOSE

Vaš nakupovalni voziček je trenutno prazen

Ne odlašajte. Preverite široko ponudbo naših proizvodov

Najpogostejše bolezni vin

by Katarina Lah
Vino je raztopina vode in številnih organskih ter anorganskih spojin (alkoholi, kisline, njihove soli…). Pot od grozdja do kozarca je dolga, zato ni čudno, da se na tej poti vino rado kvari. Glede na vzroke kvarjenja ločimo napake in bolezni vina, srečujemo pa se tudi s pomanjkljivostmi vin, kot so: 
  • Prenizka količina sladkorja v grozdju (vina z nizko vsebnostjo alkohola).
  • Previsoka kislost mošta (potrebno zniževanje kislin s kemijskim ali biološkim razkisom).
  • Slaba obarvanost rdečih vin (preobloženost trte, kratka maceracija, neuporaba encima...).

Najpogostejše bolezni vin

  •  Kan

Vzrok: nepravilno žveplanje, posoda ni polna.
Na površini se pojavi sivo bela kožica, sčasoma se zniža skupna kislina, vino postaja mehkejše, povišajo se hlapne kisline, zniža se tudi alkohol.
Odprava: Čiščenje s kombinacijo bentonita, želatine, kremenčevega čistila (SIHA Puranit, SIHA Tekoča želatina in Becosol) na osnovi predpoizkusa, razklična filtracija (EUROPOR K60 ali BECOPAD 220).

  •  Ocetni cik

Preventivni ukrepi že v vinogradu, in sicer: zdravo grozdje, pravilno žveplanje, razsluzevanje, uporaba selekcioniranih kvasovk, pravočasni pretoki in žveplanje.
Bolezni se ne da odpraviti, proces se lahko zaustavi z žveplanjem in sterilno filtracijo (EUROPOR K60 ali BECOPAD 220).

  •  Grenkoba vin

Pri rdečih vinih opazimo spremembo barve, postane svetlejša, rjavkasta.
Odprava: pravilno žveplanje, čiščenje z aktivnim ogljem, sterilna filtracija (EUROPOR K60 ali BECOPAD 220).

by Katarina Lah

Popular Posts

Instagram

Sledi nam

Newsletter