+386-3-7806-330
0 Nakupovalni voziček €0,00
CLOSE

Vaš nakupovalni voziček je trenutno prazen

Ne odlašajte. Preverite široko ponudbo naših proizvodov

Jesensko varstvo oljne ogrščice pred boleznimi

by Shopify API
Izgube v količini in kakovosti pridelka in s tem donosnost pridelave, so odvisne od abiotičnih in biotičnih dejavnikov. V sklop prvih sodijo poškodbe od zmrzali, lomi rastlin, poleganje in predčasno zorenje, v drugega pa rastlinski patogeni. Idealen ukrep varstva pred boleznimi je zato tisti, ki posredno zmanjšuje tudi vpliv abiotičnih dejavnikov. 

Poglavitne izgube pridelkov so posledica alternarijske črnobe, pegavosti in gnilobe ogrščice (Alternaria brassicae sp.), bele zrnate gnilobe ogrščice (Sclerotinia sclerotiorum) in suhe trohnobe stebla ogrščice (Phoma lingam). Glede na čas pojavljanja in skupen negativen vpliv posameznih na pridelek, je pričetek varstva ogrščice nujen jeseni, ko je edina možnost preprečevanja suhe trohnobe koreninskega vratu in njegovo nadaljevanju ob pričetku rasti spomladi (sklerotinija, siva plesen in alternarija).


Caramba®

Caramba® je sistemičen fungicid s preventivnim in kurativnim učinkovanjem na poglavitne bolezni  oljne ogrščice kot so Phoma lingham, Sclerotinia sclerotium, Alternaria brassicae… Poleg tega ima Caramba® vrsto dopolnilnih, pozitivnih fizioloških vplivov na rast in razvoj rastlin.
Zahvaljujoč specifični formulaciji zelo hitro (v roku 30 min) prodre v rastlino in tudi v času pogostih in obilnih padavin deluje zanesljivo in dolgotrajno.
V ozimni oljni ogrščici Carambo® zaradi skupka vseh ugodnih vplivov na razvoj kulture in preprečevanje pojava bolezni uporabljamo jeseni:

  • v razvojni fazi ogrščice 4-6 listov; 0,7 – 1,0 L/ha

za zgodnje in učinkovito preprečevanje razvoja suhe trohnobe koreninskega vratu in oblikovanje ustreznega habitusa rastlin (upočasnitev rasti, tvorba predčasnih poganjkov, daljšanje in razvejanje koreninskega spleta). Po ugotovitvah stroke jesenska tretiranja ogrščice določajo 70% končnega pridelka in so odločilna za uspešno prezimitev in hitro nadaljevanja razvoja spomladi. S Carambo® tretirane rastline imajo intenzivneje zelene liste, nižje položeno rozeto in signifikantno zvečano koreninsko maso.

Slika 1: Slika desno prikazuje vpliv Carambe® na povečanje koreninske mase in nižje položeno rozeto (levo netretirana oljna ogrščica)

 

Slika 2: Caramba® signifikantno zvišuje raven klorofila v rastlinah, kar se kaže v izrazito temno zeleni barvi rastlin (levo netretirana, desno tretirana s Carambo®;  fotografija posneta po 14. dneh)

 

 

 

 

 

 

 


Caramba® - prednosti:

  • visoka učinkovitost pri nižjih temperaturah (5-8 °C),
  • zanesljivo zatiranje vseh gospodarsko pomembnih bolezni ogrščice,
  • »green efekt« in boljša kakovost ter skladiščna trpežnost pridelka,
  • boljša prezimitev posevka in poln izkoristek rodnega potenciala oljne ogrščice.

V jesenskem času moramo pozornost nameniti tudi prehrani z mikroelementi.
Več o tem si preberite TUKAJ.

 

 

by Shopify API

Popular Posts

Instagram

Sledi nam

Newsletter